Zwerm gevangen

Een zwerpje dat op de grond is neergestreken.
Een zwerpje dat op de grond is neergestreken.

Het was er niet het weer voor maar toch werd ik gebeld om een zwerm te scheppen. Ik stond op de ladder ramen te wassen toen ik gebeld werd. Het was een adres in Leuth. De zwerm was zich nog aan het settelen. Dus ik had nog effu de tijd. Hup van mijn klant naar huis even een klein kastje opgehaald en toen naar Leuth aan de Hoenderstraat.
Een heel vriendelijke mijnheer liet me zien waar de zwerm had gehangen. Hij moest nog wel ergens in de buurt zijn maar waarschijnlijk door het slechte weer was ie verplaatst.
We vonden hem uiteindelijk op de grond.

Vreemd, na het rechtopzetten lopen ze er langzaam allemaal uit.
Vreemd, na het rechtopzetten lopen ze er langzaam allemaal uit.

Vreemd, maar misschien door het weer? In iedergeval mijn kastje op zijn kop erop gezet. en alle bijen vertrokken mooi het kastje in.
Aangezien ik ramen had meegebracht met sate-prikkers als basis dacht ik er goed aan te doen de kast rechtop te zetten en de ramen erin te plaatsen. Maar dit was niet zo’n goed idee. Nadat ik de dekplank had geplaatst liepen de bijen er bij de vliegopening langzaam allemaal weer uit.
Zou de koningin er niet in zitten?
Afijn, opnieuw kastje op zijn kop en weer trokken alle bijen in de kast. Vervolgens heb ik de dekplank eronder geschoven. Dat werkte perfect. Daarna nog een laatste trosje bijen in een aparte emmer meegenomen. Thuis zou ik alles wel bij elkaar gooien.
Nu heb ik er thuis de ramen ingehangen. maar de bijen gingen bij de vliegopening niet aan het sertselen. Dat vind ik wel een beetje vreemd,maar het weer is dan ook slecht. Toch krijg ik steeds meer het idee dat er geen koningin in zit.
Maar als dat zo is dan kan ik er komende week nog een raam met broed in zetten zodat er alsnog een koningin gekweekt kan worden. Dan heb ik alsnog 3 volkjes waar ik straks de winter mee in kan gaan. Maar wordt vervolgt……

Share